Nehodovosť na cestách v Prešovskom kraji sa v roku 2004 stabilizovala

01.02.2005 Celý región

Dovedna 6871 dopravných nehôd sa stalo na území Prešovského kraja v roku 2004. Je to o deväť menej ako v roku 2003. Poklesol aj počet usmrtených z 97 na 81 o...
Dovedna 6871 dopravných nehôd sa stalo na území Prešovského kraja v roku 2004. Je to o deväť menej ako v roku 2003. Poklesol aj počet usmrtených z 97 na 81 osôb. Uviedol to na tlačovej konferencii v Prešove 25. januára riaditeľ Krajského dopravného inšpektorátu Policajného zboru SR v Prešove Juraj Dravecký.

Na základe týchto faktov konštatoval, že dopravno-bezpečnostná situácia sa v kraji v minulom roku v porovnaní s predchádzajúcimi stabilizovala.
\"Najnehodovejšou lokalitou je cesta jedna lomeno osemnásť v úseku Spišský Hrbov po Svit, kde z celkove 81 usmrtených osôb v celom Prešovskom kraji zahynulo v minulom roku 21 osôb, \" povedal Dravecký. Na prvom úseku z tejto trasy, a to Hozelec - Hôrka - Spišský Štvrtok, zhruba desaťkilometrovom, bolo usmrtených sedem osôb, na ďalšom asi 12-kilometrovom úseku Svit - Poprad pri nehodách zomrelo šesť ľudí. Ďalší v Poprade.
Na tejto trase je hustota dopravnej premávky nad celoslovenským priemerom a veľmi by pomohlo, keby sa postavila nová cesta. Sú tu umiestnené pre vodičov varovania, že ide o nebezpečné úseky. Polícia tu vykonáva časté kontroly. Nič však nepomáha zmeniť dlhodobý trend.
Naopak pozitívny prínos má fungovanie cestného tunela popod horský masív Branisko na rozhraní okresov Levoča a Prešov. Polícia zaznamenala v tejto oblasti až 10-násobný pokles počtu dopravných nehôd. V roku 2004 sa tu stali len dve a aj to ani jedna priamo v tuneli. Ten bol podľa poznatkov polície 27-krát uzavretý na pár hodín a v septembri na dva týždne, a to v dôsledku kolaudácie stavby a jej zaradenia do normálnej prevádzky.
Najčastejšou asi tretinovou príčinou celkového počtu nehôd bol nesprávny spôsob jazdy. Dravecký upozornil, že najpočetnejšiu skupinu z obetí dopravných nehôd tvorili chodci, a to až 30, pritom len v dvoch prípadoch boli vinníkmi, vo všetkých ostatných zaplatili životom za pochybenie vodičov motorových vozidiel.
(jj)
 

Vyberte región

mark